Мода и стил

Осветление и светлинни ефекти в магазина

осветление в магазин за мода | shop.polarislighting.bg

Изпълването на магазина със светлина е вълнуващ процес. Светлината е в състояние да насочва и спира хората, да вдъхновява и хипнотизира, да променя настроението им и дори да влияе на физиологичните реакции на тялото. С помощта на висящо осветление и светлинни ефекти можете напълно да промените възприятието за пространство, формата и размера на стаята. Обичайната „кутия“ на магазина с помощта на фасадно осветление може да се превърне в замък с кули, полукръгли стени, колони и вдлъбнати ниши. По подобен начин интериорът на тази „кутия“ може да се трансформира в сложно пространство: предимствата на търговския етаж се засилват, а недостатъците се осветяват. Осветлението сериозно влияе върху начина, по който посетителите се движат около търговския етаж, а също така определя удобството при избор и сравняване на стоки. Доброто осветление може да покаже интересни детайли на даден продукт, да подчертае неговите характеристики, докато лошото осветление може напълно да убие продажбите, унищожавайки формата и цветовата схема на стоките, като цяло скривайки стоките от купувачите.

осветителни тела магазин за мода | shop.polarislighting.bg

Продажбите на дребно са пряко свързани с осветлението. Толкова много, че дори няколко часа работа на отдела с изгоряла крушка стават ясно видими на графиката на продажбите. Светлината е най-мощното средство за привличане на вниманието, а светлинните акценти в търговската зала са най-мощните от всички видове акценти. Само чрез създаване на лек акцент на всяко място в залата можете да увеличите продажбите в този момент с 20-60%.  Mоже да се каже, че само динамичната светлина привлича вниманието по-добре от светлината: движещи се светлини, ярко пулсиращо светлинно петно, променящи се цветни светлинни петна. Желанието да се движи към светлината, да отиде в светлината, е присъщо на човека от древни времена, както на всички живи същества, с изключение на животните, които водят нощен начин на живот. Дори стайните растения в мини-градините на первазите на градските къщи и офиси протягат листата си към слънчевите лъчи, а опитни производители на цветя знаят, че ако саксиите не се въртят редовно, високите растения ще растат усукани и едностранчиви. При някои представители на животинския свят жаждата за светлина се оказва по-силна от инстинкта за самосъхранение: дълбоководните риби попадат на леката стръв на хищници и умират в устата им, а насекомите често прекратяват краткия си живот, изгаряне в пламък на свещ и светлинни капани, поставени от човека.

Желанието на човека за светлина е в основата на много култове и празници. В праисторически времена хората започват да се преместват отвъд тропиците, за да овладеят умерените и северните ширини. Колкото по-на север се преместиха нашите далечни предци, толкова по-драматично стана усещането за намаляване на дневните часове през есенно-зимния период. Постепенното изчезване на слънцето толкова потиска психиката на хората, че те, вярвайки, че светилото умира, също започват да се подготвят за прехода към задгробния живот и срещата с мъртвите предци. Имаше такива празници като Хелоуин в англо-американския свят, Ден на предците в Мексико. Култовете към умиращи богове са свързани с намаляването на дневните часове. За хората от древността не е имало по-ужасно събитие от слънчевото затъмнение (можете да получите впечатление за това, като гледате филма „Фараон“). Ехото на тези древни страхове може да се усети днес в разсъжденията на учените, че слънцето изразходва своите запаси и през следващите няколко милиарда години човечеството очакват много неприятни събития. Една от най-важните икономически задачи – активизирането на хората, техните умствени и творчески способности – се решава с помощта на естествено и изкуствено осветление. Английският архитект Кристофър Дей, който изучава влиянието на различни архитектурни пространства върху хората, отбелязва, че разнообразието от светлинна среда в стаята има положителен ефект върху общото физическо и емоционално състояние на човек, стимулира умствената дейност. Като вземете предвид въздействието на светлинната среда върху подсъзнанието, можете да създадете правилната атмосфера в интериора на магазина и да контролирате поведението на клиентите. Естественото осветление играе важна роля за възприемането на магазина през деня, но основните задачи на търговията на дребно се решават с помощта на изкуствено осветление. Изчисляването на изкуственото осветление в магазина е да се определи броят и мощността на източниците на светлина, които ще осигурят осветление в съответствие с нормативните изисквания и, което е по-важно, изискванията за ефективна търговия.

В съответствие със замисъла на архитекта и дизайнера се избират оптималните за представяне на стоките в даден магазин видове светлинни източници и осветителна система. Ориентировъчно е определена мощността на осветителната система, разработват се варианти за поставяне на тела за създаване на необходимите ефекти. Изкуственото осветление в търговските предприятия се разделя на работно, аварийно (за продължаване на работа, когато светлината е изключена или хората са евакуирани от помещенията) и охрана. Няма да разглеждаме подробно последните два вида, тъй като те не определят ефективността на магазина. Отбелязваме само, че аварийното осветление, съгласно нормативните изисквания, трябва да бъде осигурено в търговските зали на самообслужване, в помещенията на главните каси, на площадките и в детските стаи на големи магазини, т.е. прекъсването на захранването може да доведе до нараняване на посетители и служители на магазина или да застраши тяхната безопасност. Методите за изчисляване на естественото и изкуственото осветление се разглеждат в специализирана дисциплина – осветителна техника. Инженерът по осветлението, заедно с архитекта и дизайнера, избират осветителни техники за конкретен магазин. Разнообразие от лунички за вграждане ви позволява да прилагате различни ефекти, но се случва неправилно приложена техника на търговския етаж да не увеличава продажбите и дори да пречи на клиентите. Осветлението може да се счита за правилно, когато е избрано в съответствие с архитектурния дизайн и специализацията на магазина и засилва ефекта от търговската среда. Обмислете критериите, по които се оценява осветлението на магазина и какви задачи трябва да бъдат решени в процеса на проектиране на осветителна система. Задачи за осветление:

създаване на оптимални условия за проверка и подбор на стоките;

създаване на светла среда и изпълнение на основната идея на интериора;

управление на клиентския поток:

укрепване, фиксиране на маршрута, определен от оформлението, и допълнително насочване на потока към отделни точки на търговския етаж;

привличане на вниманието на преминаващите посетители: компетентен дизайн на осветлението на витрините и входната зона;

създаване на светлинни акценти: подчертаване на определени места в залата и отделни стоки с помощта на светлина;

съобразяване с характеристиките и особеностите на различните продукти и избор на осветителни тела за максимално ефектното им представяне. Създаване на оптимални условия за проверка и избор на стоки

Общо осветление на помещенията на магазина

Първият показател, по който се оценява качеството на осветлението на търговския етаж, е общото осветление. Осветлението на търговския етаж е резултат от действието на директни и отразени (от тавана, стените и пода) светлинни потоци; измерва се в лукс (LK) на нивото на работната повърхност – 800 mm от пода. За измерване на осветеността се използва луксметър. Това е малко, компактно устройство и търговците на дребно може да искат да закупят такова, за да получат точни показания в магазините си и да идентифицират области, където ниските нива на светлина могат да бъдат пагубни за продажбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *