Всичко за дома

Модерни тенденции в офисното осветление

В допълнение към задължителните норми, струва си да се вземат предвид незадължителни, но силно препоръчителни в наше време. Говорим за характеристики като:

Тип лампа. Оптималното решение са диодите: те са икономични, издръжливи, компактни, почти не се нагряват и могат да имат различни цветови температури. Да, често в дискусиите за това как да изберем офис осветление се появяват и флуоресцентни лампи: от удължени колби до битови „спестяващи енергия“. Но на фона на по-ниските цени на LED, тяхната покупка едва ли е оправдана …

Регулиране на светлината. Съвременните технологии ви позволяват гъвкаво да регулирате осветлението по отношение на яркост и цвят – това е полезно за различни работни задачи, време на деня, индивидуални предпочитания на служителите и др.

Защита. Осветителните устройства в работните интериори трябва да се отличават със сила и издръжливост. Затова си струва да оцените както материала на корпуса им (предпочитат се метал и здрава пластмаса), така и степента на сигурност (по-добре е да прочетете подробно за класовете на защита на лампите в нашата отделна статия на тази връзка).

Видове офис осветление

Разговорът за това как да изберем офис осветление би бил непълен без неговите видове. Освен това вече беше отбелязано, че е по-добре да инсталирате различни лампи. И всеки има свои собствени характеристики:

Полилеи. Такива висящи лампи често се използват, например, в дневни, а не в офиси. Въпреки че ще се поберат в големи презентационни зали, рецепции, салони и др., където е необходимо ефектно осветително тяло с дифузна светлина. Основното е, че височината на тавана в този интериор е достатъчна – и най-малко 2,5 м остават под полилея.

Висящи лампи. Всъщност те също се класифицират като полилеи, но поради техния „окачен“ дизайн, те трябва да бъдат споменати отделно – особено след като този тип е чудесен за офис пространство. Обикновено моделите, които са популярни и в осветлението на бани, заемат минимално пространство, дават мека разпределена светлина и са направени в семпъл стил.

Растерни лампи. Класиката на жанра при избора на осветителни тела за офиса са квадрати или правоъгълници, изрязани в тавана и изпълнени с продълговати лампи. Те създават мощно и равномерно осветление и не привличат прекалено много внимание, въпреки че са чисто функционално оборудване – като прожектори в среда на улични лампи.

Прожектори. Друг популярен тип таванни тела за основно осветление. Основните им свойства: малък размер и възможност за монтиране на всякакви тавани (моделите са както вдлъбнати, така и надземни). Но имайте предвид: техният светлинен поток е тясно насочен и затова е необходим компетентен проект за поставянето им в офиса, така че да няма тъмни или светли зони. петна. Строго погледнато, това са прожектори – но с възможност за промяна на позицията на тялото им и посоката на светлината. Такива модели могат да се съсредоточат върху важни елементи от офиса или съседните стаи (например върху комплект в офис кухня – не напразно петна са често срещани точно в такива стаи) и да помогнат за зонирането на пространството.

Настолна лампа | targovci.eu

Настолна лампа. За това как да изберем офис осветление, този елемент е строго задължителен. Настолната лампа трябва да има строго насочена светлина със затворен абажур, гъвкавост при промяна на позицията на тялото, удобно управление (за предпочитане с регулиране на яркостта и цвета), незабележим дизайн (оставете многоцветни модели за детско осветление).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *